Klaproos

Papaver of wel de klaproos

Voorbeeld Klaproos (H Schallenberg)Klaproos of papaver (Papaver) is een geslacht van bloeiende planten. Een bekende soort is de slaapbol (Papaver somniferum), waaruit opium gewonnen wordt. Deze soort wordt ook als sierplant gebruikt.
De plant wordt in sommige streken ook kollenbloem (toverkol of kol = heks) genoemd. In het Albanees noemt men de plant “lule flanules” oftewel “bloem met vlagjes”.
De papaver die in Nederland groeit, komt vooral voor op droge zanderige grond die kort geleden omgewoeld is, zoals op spoordijken of op opgespoten zandvlaktes. De zaden van de papaver behouden onder de grond erg lang hun kiemkracht en ontkiemen als ze, soms na jaren, weer aan de oppervlakte komen. De papaver is dan ook een echte pioniersplant. De Papaver heeft geen nectarklieren, maar levert hoogwaardig stuifmeel voor bijvoorbeeld de honingbijen.


Album Klaproos

 


Bezit ik een echte Schallenberg?

Ben je in het bezit van een schilderij dat gesigneerd is met H Schallenberg, met H.S. Berg of met H S. en je wilt weten of het schilderij echt geschilderd is door, of is toe te schrijven aan Huibert Schallenberg, vul dan het Aanvraagformulier in op de contactpagina.