Zoeken naar:

Voorbeeld schilderij Huibert Schallenberg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dahlia is een plantengeslacht uit de Composietenfamilie

Dahlia is een plantengeslacht uit de composietenfamilie (Asteraceae). Het geslacht omvat een tiental soorten, die wild voorkomen in Mexico.
De oorspronkelijke planten zijn kale, opgaande, overblijvende planten met langwerpige, knolachtige wortels. De bladeren zijn zeer verschillend van soort tot soort.
De gekweekte planten zoals wij die kennen zijn vrijwel zonder uitzondering hybriden. De planten werden in 1872 in Nederland geïntroduceerd. Er bestaan wel 20.000 variëteiten.

Dahlia’s worden in Nederland (maar ook in andere landen) in grote mate gebruikt voor dahliacorso’s. Nederland telt ruim twintig dahliacorso’s die de bloem gebruiken om de onderliggende vorm te bedekken en te kleuren. De plant leent zich daar bijzonder goed voor omdat het een sterke bloem is die goed te kweken is en in een grote rijkdom aan kleuren voorkomt. Lang niet alle dahlia’s zijn geschikt voor corsowagens. De geschikte soorten zijn compact en constant van kleur, en vallen onder de pompon-, ster- of cactusdahlia’s. Veel corsoplaatsen kweken hun dahlia’s zelf, op velden bijgehouden door vrijwilligers. Het Bloemencorso Zundert is het grootste dahliabloemencorso ter wereld. In Zundert bevinden zich vele hectaren dahliavelden, die uitsluitend gebruikt worden voor het corso.