D’n Doal

Het carnavalswapen van het dorp Herkenbosch (Hirkebosj) gelegen in de gemeente Roerdalen, werd door Gerard ontworpen in 1981.

Het originele ontwerp uit 1981
Het ontwerp aangepast aan de tijd

Dit woape is oetgeprakkezeerd door Geert Schallenberg ter gelaegenheid van ’t 4 x 11 joarig besjtoan van D’n Doal en heat de volgende beteikenis:

Het ontwerp betreft het carnavalswapen (Woape)  van de carnavalsvereniging D’n Doal (de kauw). Onderstaande tekst is overgenomen uit de 4 x 11 jubileum krant van 1981 genaamd de “zeiverlap” en gaat over de betekenis van het carnavalswapen.

Van ónger noa boave zeet geer óm te beginne de herk of de reak van Hirkebosj. De herk is gans van sjlaag en lik in ein röshaaijing. Es geer efkes hoger kiek dan zuut geer doa eine leeuw, dea zo te zeen erg muig is, in idder geval lik hea op ziene rök en alsof det nach neit genóg is, hea is zich d’r eine aan ’t pitsje. Zónne leeuw toch, lekker luij lik d’r doa te drinke. Veer kieke weer ein sjtókske hoger en dan zeen veer det ’t woape auch nach gesierd weer mit brons-, gruin-, en eikehout. Brons heat nieks mit herte te make, en gruin auch nieks jónk. En det eikehout, d’r zeen luuj die det waal ins nuidig höbbe (om zich ins muig op te make). En dan doa helemoal boave, joa geer zuut ’t goud. Doa zit oze Doal Sjaak, dea toen al 4 x 11 joar fees head geviert. Hea head ein prinsemuts op en hea zjwejt mit de scepter euver Klein Kölle. Ongertösje is de vereniging al 5 x 11 + 8 joar aad en Doal Sjaak viert noch sjteeds fees. ‘T woape zo-es de vereniging ’t noe gebroek is maar ein klein bietje verangerd. ‘T 4 x 11 boave de leeuw is noe verdwene.

(De beteikenis van dit woape is deils euvergenoame oet de 4 x 11 jubileum-zeiverlap).


Het wapen van Melick en Herkenbosch werd op 11 september 1931 aan de gemeente Melick en Herkenbosch toegekend. De leeuw in het wapen is de leeuw van Wassenberg. Melick en Herkenbosch hebben in het verleden deel uitgemaakt van het Ambt Wassenberg.

Het wapen van de voormalige gemeente Melick en Herkenbosch
Het wapen van Melick en Herkenbosch (1991) maar pas in 1993 gebruikt als wapen van Roerdalen