Vijver

Aanleg van de vijver

De nieuwe vijver
De nieuwe vijver


Het werd weer eens tijd om van vijver te veranderen. De oude was gedateerd en de folie was na een aantal lekkages aan vervanging toe. Als eerste het leegpompen van de oude vijver, het vangen van de vissen en de kikkers. Daarna ben ik begonnen met een laag van 20 centimeter stinkende modder weg te werken. Daarna de oude folie verwijderen, alle planten, struiken en bestrating zodat er – na het dempen van het vrijgekomen gat – een kaal stuk grond overbleef. Een goede basis voor het aanleggen van een nieuwe vijver. Tegenwoordig is een zwemvijver nogal gewild, maar met een maximale inhoud van 6m³ water zag ik me nog niet van de kant afduikelen en zeker niet als er ook nog een aantal vissen rondzwemmen die gebruik moeten maken van dit ene toilet. Het nieuwe ontwerp bracht wel kosten en organisatie met zich mee. Er moest circulatie en filtering van het water komen. Daarnaast moest er nieuwe bestrating en aanplant komen.

Het ontwerp

Ontwerp nieuwe vijver
Ontwerp nieuwe vijver

Het ontwerp is niet enkel belangrijk om een beeld te geven van het eindresultaat maar geeft een indicatie van de benodigde materialen, het kostenplaatje en de arbeidstijd die ermee gemoeid is. Een idee had ik natuurlijk al lang in mijn hoofd. Strak, rechthoekig, modern, sober en onderhoudsvrij waren wel de belangrijkste voorwaarden. Daarnaast was het houden van vissen belangrijk. Met mijn idee ben ik naar een lokale hovenier/vijverspecialist gegaan. Deze maakte het ontwerp en een offerte. Nadat ik van de schrik bekomen was, van vooral de hoogte van het arbeidsloon, besloot ik de gehele aanleg zelf in handen te nemen.
Op dit ontwerp wordt het bovenaanzicht van de vijver weergegeven. Zoals ik al eerder vermeld heb moest er circulatie en filtering van het water komen. Ik heb gekozen voor een zogenaamde Koi constructie. In de vijverbodem komt een drain (putje) die via een buis in verbinding staat met een opvangbak. In de opvangbak komt de pomp die het water via een filterinstallatie weer naar de vijver pompt.

Tuinhuisje

De plantenrekken en de wateruitlopen (vijver)
De plantenrekken en de wateruitlopen

Achter de vijver ligt een tuinhuisje waarin filter en opvangbak worden geplaatst. Om de rand zijn tegels getekend van 60 x 40 cm. die ik vervangen heb met oude gebakken straatklinkers. Aan een einde van de vijver (tuinhuisje) komt metselwerk waaruit twee koperen buizen steken, voor de uitloop van het retour water. Tevens worden aan dit einde van de vijver plantenrekken tegen het tuinhuisje geplaatst en in het midden een grote spiegel. De stip in het midden van de vijver is de drain, die met een buis in verbinding staat met de opvangbak in het tuinhuisje, welke opvangbak onder de vloer in de grond werd ingegraven. In de hoeken van de vijver komen de planten. Er staan nog twee rondjes in de vijver getekend waarmee twee bruiskoppen worden bedoeld. Deze heb ik niet geplaatst. Dit vond ik iets te druk.
Dit gedeelte van het ontwerp betreft de plantenrekken, de spiegel en de wateruitlopen aan het einde van de vijver tegen het tuinhuisje. De bedoeling is dat het tuinhuisje volledig aan het oog onttrokken wordt door klimplanten en een spiegel. Bovenin de plantenrekken komt sfeerverlichting. Het gemetselde muurtje met de twee koperen buizen maakt deel uit van de vijverwand.

Drain

Dwarsdoorsnede (Vijver)
Dwarsdoorsnede

Het laatste gedeelte van het ontwerp (kleine afbeelding) is misschien wel het belangrijkste. Hieraan is niet veel te zien of te herkennen, maar is de basis voor de aanleg.
De tekening betreft een dwarsdoorsnede. De vijver wordt gedeeltelijk gemetseld en van rubberfolie voorzien. Links en rechts staat een dubbele muur van 40 cm. hoog afgebeeld, op een fundering van 40 cm. diep. De muurtjes zijn afgedekt met een siertegel. De rubberfolie ligt vanaf de siertegel, tussen de gemetselde muurtjes in en over de uitgegraven boden van de vijver. Het waterpeil komt 5 cm. onder te tegelrand. In het midden (diepste punt) komt de drain, die verbonden wordt met een buis naar de opvangbak onder het tuinhuisje. Het waterpeil van de vijver moet 10 cm. onder de rand van de opvangbak blijven. De opvangbak heeft een diameter van 60 cm. en een hoogte van 1 m. De grootte van de vijver is iets meer geworden dan het ontwerp. De lengte van de vijver bedraagt 3,70 m. de breedte 2,50 m. en de grootste diepte bedraagt 1,20 m. Inhoud + 5,5 m³ inclusief de inhoud van de opvangbak.

Materiaal

Tijd om het materiaal aan te slepen. Hieronder vind je een lijst van de materialen die nodig waren om enkel de vijver te construeren.

  • betonmolen
  • 15 zakken cement
  • 1,5 m³ ballast
  • 214 metselstenen
  • 60 betonblokken
  • 15 grindtegels
  • 160 betonklinkers
  • 4 m² natuursteen
  • 1 zak zilverzand
  • vijverdoek
  • 8 m² rubberfolie
  • 1 tube folie kit
  • 1 drain
  • 3 meter pvc buis Ø 75 mm.
  • 2 45° bochten Ø 75 mm.

Stap voor stap ga ik de aanleg van de vijver nu uitleggen en beschrijven. Volg de stappen via deze link.