Kunstwerken

Maak uw keuze
Klik op een van onderstaande afbeeldingen

Olieverf

Olieverf is een verfsoort, samengesteld uit pigment in de vorm van een zeer fijn gekleurd poeder en een plantaardige olie. Dit bindmiddel is meestal lijnolie. Olieverf is vanaf de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst.

Klik op de afbeelding

Aquarel

Een aquarel (een gewassen tekening) is een met waterverf gemaakt schilderij. Bij de schildertechniek van het aquarelleren wordt met wateroplosbare verf op speciaal dik aquarelpapier geschilderd. Voor de zuivere aquareltechniek wordt het kleurende pigment in een niet gesloten laag aangebracht, zodat het papier erdoorheen schemert. Er wordt geen dekkende verf gebruikt. Het wit in een aquarel is altijd afkomstig van het papier

Klik op de afbeelding

Ets

Een ets is een afbeelding gemaakt in diepdruktechniek van een koperen of zinken plaat waarin de afbeelding door zuur geëtst is. Etsen wordt doorgaans gebruikt als diepdruktechniek waarbij er getekend wordt op een met vernis afgedekte koperen of zinken plaat. De tekening wordt vervolgens ingebeten in zuur. Daarna wordt de inkt aangebracht in de lijnen, de overtollige inkt wordt met bol kaasdoek van de plaat afgewreven. Vervolgens wordt er op vochtig papier afgedrukt.

Klik op de afbeelding

Linosnede / Linoleumsnede

Linosnede of linoleumsnede is een hoogdruktechniek, waarbij een afbeelding wordt uitgesneden uit een stuk linoleum.
Er wordt eerst een tekening op het linoleum gemaakt waarbij er rekening mee moet worden gehouden dat de afdruk later t.o.v. de tekening op het linoleum in spiegelbeeld zal zijn. Rond de afbeelding die moet blijven staan wordt met speciale gutsen het linoleum weggesneden. Daarna wordt met een roller speciale drukinkt op de achtergebleven hoge delen aangebracht. Vervolgens wordt er een vel meestal vrij dun papier op het linoleum gelegd, dat met een hoogdrukpers krachtig wordt aangedrukt.

Klik op de afbeelding

Tekening

Een tekening is een duurzame neerslag van tekenmateriaal (potlood, pen, penseel) op een drager (papier, doek of plaat).

Klik op de afbeelding