Olieverf

Olieverf is een verfsoort, samengesteld uit pigment in de vorm van een zeer fijn gekleurd poeder en een plantaardige olie. Dit bindmiddel is meestal lijnolie. Olieverf is vanaf de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst.

Op het hieronder getoonde schilderij heeft Gerard het portret geschilderd van een mythologisch figuur uit het schilderij La Primavera (de lente) van de Italiaanse kunstschilder Sandro Botticelli uit Florence. La Primavera in rond 1482 geschilderd.

Het door Gerard uitgelichte portret betreft  Flora, de godin van de bloemen en van de lente

In het schilderij zijn een aantal mythologisch figuren weergegeven met Venus in het midden en de geblinddoekte Cupido die boven haar hoofd zweeft.
De overige figuren op het schilderij zijn – van links naar rechts – Mercurius (god van de handel, reizigers en winst), de drie Gratiën (Aglaia zij staat voor schoonheid en glans, Euphrosyne zij staat voor vreugde en Thalia (of Cleta) zij staat voor (op)bloeiend geluk), Flora (godin van de bloemen en van de lente), de aardnimf Chloris (godin van de bloemenwereld, de lente en de natuur) en Zephyros de westenwind.


Klik op de afbeelding voor een vergroting.