Homepage

Niek Schallenberg

Deze website over het verzet, heb ik opgezet als aandenken aan mijn vader Niek Schallenberg.

Niek heeft zich in het begin van de Tweede Wereldoorlog in het verzet een situatie begeven, waarvan ik zeker weet, dat hij daarvan de consequenties niet niet heeft kunnen overzien. Na beëindiging van mijn onderzoek, weet ik dat hij uit vrije wil en uit eigen overtuiging aan het verzet is begonnen. In mijn jonge jaren – en dit zijn de jaren tot mijn 10e levensjaar – merkte ik dat hij erg rusteloos kon zijn. Hij had veel moeite met nachtrust.

Tot mijn 10e levensjaar woonden we in Dorplein (Huize Boszicht 220). Mijn vader nam mij op heldere avonden, zelfs in de nachtelijke uren, zomer én winter mee in de natuur. Dit deed hij om van de rust en de heldere sterrenhemel te genieten. In het begin van de jaren 1960 was Dorplein dunbevolkt, dus we liepen in alle stilte door de bossen. Hij vertelde niets over het verleden. Ik merkte wel dat hij op die momenten tot rust kwam.

Vele jaren later vertelde hij iets meer over het verzet, zijn oorlogsverleden en zijn ervaringen in Kamp Neubrandenburg. Inhoudelijk vertelde hij niets en bij zijn overlijden in 1980, is zijn persoonlijke verhaal verloren gegaan. Toen zag ik voor het eerst de documentatie van zijn verzetsverleden. Dit was de aanleiding me te verdiepen in de beweegredenen en motivatie van mijn vader Niek Schallenberg.