Zoeken naar:

Voorbeeld schilderij Huibert Schallenberg

Zinnia is een plant uit de familie der Asteraceae

Zinnia is een geslacht van 20 soorten eenjarige en vaste planten uit de familie der Asteraceae. De naam van het geslacht stamt af van de Duitse botanicus Johann Gottfried Zinn (1727-1759).
Van oorsprong komt de soort voor in struikgebied en droog grasland in een gebied dat zich uitstrekt van het zuidwesten van Noord-Amerika tot Zuid-Amerika. De soort komt het meest voor in Mexico. Kenmerkend voor deze planten zijn de solitaire lang-gesteelde bloemen, in een scala van heldere kleuren.
Zinnia’s zijn populaire tuinbloemen, die meestal uit zaad gekweekt worden. Ze hebben een voorkeur voor vruchtbare, humusrijke en goed doorlatende grond in de volle zon. Ze zaaien zichzelf ieder jaar uit. De planten zijn geliefd bij vlinders en veel tuiniers planten Zinnia’s als vlinderplant aan. Het is ook een goede nectarplant voor bijen. Sommige lage vormen hebben meer bloemen dan hoge soorten. De planten kunnen alleen gekweekt worden door middel van zaad. Gedroogd Zinnia zaad is geschikt om thee van te maken. Gedroogde bloemetjes (uit het bloemhoofd) zijn geschikt om een volgende generatie planten te reproduceren. De op deze wijze ontstane planten zullen niet dezelfde kleur krijgen als de moederplant.